Бурек со месо: нутритивна вредност и влијание врз здравјето
01 October 2024Бурекот во Македонија: Традиција и Вкус
Бурекот со месо е вистински симбол на македонската кујна, носејќи со себе вековна традиција и уникатен вкус. Како едно од најпопуларните народски јадења, бурекот е неизоставен дел од македонската културна и гастрономска историја. Нашите предци го вклучувале во секојдневната диета, а денес, младите го консумираат како брз оброк за трезнење или за уживање по долг ден.
Македонските пекари се познати по своите мајсторски способности во правењето бурек, правејќи го со внимателно избрани состојки и традиционални техники. Секое парче бурек носи со себе дел од македонската историја и култура, и продолжува да биде омилен избор за секој кој сака да ужива во традиционален вкус.
Нутритивна вредност на бурекот со месо на количина од 250 g или 1/4 пециво:
- Калории: 650
- Протеини: 18g
- Јаглехидрати: 68g
- Масти: 43.2g
- од кои заситени: 16g
Колку калории има бурекот со месо?
Бурекот со месо претставува вистинска калориска бомба. Вообичаената порција бурек е една четвртина, тежина 250 g, која има дури 650 kCal. Само 100 g од оваа храна содржи 260 kCal.
Колку протеини има бурекот со месо?
Ако бурекот со сирење го споредиш со бурекот со месо, ќе забележиш дека во 100 g бурек со месо има само 7.2 g протеини, што е помалку од бурекот кој содржи сирење. Причината лежи во тоа што сирењето во бурек се става без додатоци, додека меленото месо се меша со кромид, што резултира со помал процент на протеини.
Колку јаглехидрати има бурекот со месо?
Со 27.2 g јаглехидрати на 100 g храна, бурекот со месо претставува одлично гориво за твојот организам. Сепак, тоа гориво брзо ќе испари бидејќи се работи за празни калории кои твоето тело брзо ги троши.
Колку масти има бурекот со месо?
Вкупната количина масти во 100 g б урек со месо изнесува 17.28 g, од кои заситените масти се 6.435 g. Интересно е што 55% од вкупните калории во бурекот потекнуваат токму од мастите, при што во овој пекарски производ доминира холестеролот, кој може лошо да влијае на твоето здравје.
Влијание на бурекот со месо врз здравјето
Предноста на бурекот во однос на другите пекарски производи лежи во тоа што тој секогаш се прави рачно и без индустриски додатоци. За да се направи тестото за бурек, потребни се само вода, брашно и сол, поради што во него нема квасец, конзерванси и адитиви.
И покрај тоа, бурекот со месо не спаѓа во здрави намирници, особено кога се земат предвид сите негови нутритивни вредности. Во 100 g бурек со месо има дури 37 g холестерол.
Влијание на бурекот со месо врз тежината
Ако твојата цел е да ја намалиш телесната тежина, бурекот со месо нема да ти помогне во тоа. Одредени режими на исхрана, како што се кето и хроно диетите, воопшто не препорачуваат бурек како намирница. Високата калориска вредност и големиот удел на масти и холестерол во неговиот состав го прават бурекот супер заситена брза храна.
На к рајот, комбинацијата на месо и кромид од полнежот кај некои лица може да предизвика појава на мачнина или горушица, особено ако бурекот се консумира пред вежбање.